Wens je je te verdiepen in de geschiedenis en de historische figuren die ooit in ons stadspaleis woonden en toonaangevende rollen speelden in de Bourgondische spektakelstaat, de bankwereld van de Medici of het ontstaan van België, dan hebben wij zes voordrachten waaruit je kan kiezen.

 

Brugge en Italië

In deze voordracht vertellen we hoe de handel in Brugge op gang kwam en welke rol de Italiaanse bankiers-kooplieden daarin speelden.

Pieter Bladelin

Hoe Pieter Bladelin opklom van stadsthesaurier naar majordomus van het Bourgondische rijk en zich zo rijk wist dat hij een eigen stad bouwde.

Tommaso Portinari

Deze kunstminnende Italiaanse bankdirecteur van de Medici liet het geld vlot rollen en was een graag geziene figuur in de Brugse aristocratische middens. Zijn vriendschap met Karel de Stoute zou hem zuur opbreken.

E.H. Léon de Foere

Hoe deze sociaal bewogen priester samen met zijn nieuw opgerichte Congregatie radicaal voor de armsten koos, een bepalende rol in het ontstaan van België speelde en toch nog tijd overhad om samen met zijn broer een kunstpatrimonium te verzamelen.

De Bouwgeschiedenis

De rijke geschiedenis van ons pand weerspiegelt zich in verschillende bouwfases, wordt gerestaureerd door neogotische stadsarchitecten en krijgt Hof Miraumont in haar patrimonium als kantschool.

Restauratie Romeinse Zaal

E.H. de Foere was erin geslaagd replica’s van één van ’s werelds mooiste kunstwerken in huis te halen : de kopieën van de fresco’s uit de Stanze di Raffaello uit het Vaticaan. Na een grondige restauratie laten deze 17e eeuwse parels zich in alle pracht bewonderen : we vertellen u alle détails ervan.

Het bezoek aan Hof Bladelin kan gecombineerd worden met een stadsbezoek aan Brugge.