Lezingen

Op het programma:

7 maart 2024 om 19u30:
De tweede lezing in de reeks de Spectateur 2 over
“de relatie tussen kwetsbaarheid, seksualiteit en lichamelijkheid”
in de kapel van Hof Bladelin

Donderdag 1 februari 2024 om 14u30 --> UITVERKOCHT

Lezing: De stem van Adriaen Willaert en Bart Stouten

in de De Medici-zaal in Hof Bladelin

Bart Stouten brengt een lezing van ca. één uurtje met een duidelijke link naar De Medici en het Hof Bladelin.
Bart Stouten zijn laatste boek is ‘De stem van Adriaen’, en gaat over de componist, meester van de polyfonie, Adriaen Willaert (1490-1562).
Brugge en Roeselare streden lang om de geboorteplaats van de componist, die nu eerder in Roeselare zou liggen, waarna er aanwijzingen zijn dat zijn vader Dionysus en zijn broer Anton naar Brugge verhuisden rond 1510. Adriaen vertoefde in Rome, verbleef in Ferrara, reisde onder meer naar Hongarije en naar Venetië (waar de Medici ook een bankfiliaal hadden zoals in Rome, Brugge…).

In Willaerts oeuvre is er een zeer sterke link met de Medici!
In 1518 schreef hij de Medici-codex, een manuscript met 10 motetten, als geschenk ter gelegenheid van het huwelijk van Lorenzo de Medici, hertog van Urbino, met Madeleine de la Tour d’Auvergne. In 1527 werd Adriaen Willaert benoemd tot Kapelmeester van de beroemde San Marco-basiliek in Venetië. Het was daar de tijd van schilders zoals Titiaan en Tintoretto.
Willaert reisde ook 2 keer naar de Nederlanden, in 1542 en 1556, waarbij hij onder meer ook Brugge bezocht.

Genese van het project:
Op 7 november 2021 werd Bart Stouten in Roeselare voor zijn poëtisch oeuvre een Zilveren Rodenbachpen uitgereikt. Na de ceremonie, die de 165e geboortedag van Albrecht Rodenbach vierde, volgden contacten waaruit Stoutens grote affiniteit met het werk van componist Adriaen Willaert bleek. Gaandeweg groeide het idee om samen te werken met leerlingen van het Seminarie voor de realisatie van een exclusief prozagedicht, toegesneden op de diepere musicologische impact van Willaerts muziek. Zo wilde Bart Stouten het Klein Seminarie, dat een centrale locatie werd in de biografie, sieren met een onverwacht sterke link naar de muziek van een van de grootste polyfonisten aller tijden.
In deze herziene versie brengt Bart Stouten een poëtische vertelling over het leven en werk van de Rumbeekse polyfonist. Hij legt op een verrassende manier de link tussen polyfonie van Willaert, wiens stem hij ‘wordt’, en zijn eigen bezwerende poëzie.

Bart Stouten (°1956) kreeg bekendheid als dichter, als producent van hoorspelen bij Radio3 en vanaf 2000 bij Klara als presentator van 10.000 radio-uitzendingen, waaronder het dagelijkse vooravondprogramma ‘De Tuin van Eden’ (2000-2010) en het voormiddag vullende ‘Klassiek Leeft’ (2013-2021). Hij neemt graag mensen op sleeptouw naar zijn wereld van spirituele, muzikale en dichterlijke beleving. Hij wist het hart van de lezer te raken in dertien dichtbundels, een essay-trilogie en negen romans en biografische teksten, waaronder het in 2013 in Nederland bekroonde ‘Kersen eten om middernacht’ (De Bezige Bij).

Organisatie : Passion Beyond Bach
(Meer info volgt op www.passionbeyondbach.com, onder ‘Early Music’)

Najaar 2024

Lezing ‘De Bladelintriptiek uit de doeken’ — Dhr. M. Martens

In het voorjaar van 2024 nodigt Passion Beyond Bach u graag uit voor een fascinererende lezing door Dhr. Marc Martens onder de titel ‘De Bladelintriptiek uit de doeken’.

Pieter Bladelin, die eerst Hof Bladelin te Brugge bouwde en in 1448 Middelburg stichtte waar hij zijn kasteel liet bouwen, gaf de opdracht aan Rogier van der Weyden, of ‘Rogier de le Pasture’, een triptiek te schilderen met als hoofdthema ‘de geboorte van Christus’.

Marc Martens, van opleiding archeoloog, tevens erg gewaardeerd auteur van talloze artikelen over het erfgoed van Middelburg/ Maldegem, maakte gedurende tientallen jaren een erg verdiepende en revelerende studie van de Bladelintriptiek: kopie en origineel… Hij beschikt over uitzonderlijk beeldmateriaal in verband met dit schilderij waarvan het origineel zich bevindt in Berlijn.

Laat u meevoeren in deze onvoorstelbaar rijke zoektocht, met zoveel vragen, antwoorden, waarbij de stukjes van al deze ongezien kleurrijke facetten, uiteindelijk als een puzzel in elkaar vallen.

Organisatie : Passion Beyond Bach
(Meer info volgt op www.passionbeyondbach.com, onder ‘Early Music’)

 

Voorbij:

14 december 2023: De eerste lezing in de reeks de Spectateur 2 over
“de relatie tussen kwetsbaarheid, ecologie en geloofsgemeenschappen” in de kapel van Hof Bladelin

Woensdag 6 september 2023 om 19u30

Helen Alford – Leerstoel Priester Léon de Foere en Bladelin Academy

 • Woensdag 6 september 2023 om 19u30 – Helen Alford in de O.L.V. Hemelvaartkapel van Hof Bladelin, Naaldenstraat 19 in Brugge
  Een gesperk over de kerk in dienst van de wereld en over de inspiratie die de sociale leer van de kerk biedt voor meer menswaardigheid, duurzaamheid, broederlijkheid en solidariteit in de samenleving, in de economie en het bedrijfsleven, in het onderwijs en de zorgsector.
  Programma:
  – Welkom door Prof. Dr. Wim Vandewiele namens de Bladelin Academy en de Leerstoel Priester Léon de Foere (KU Leuven)
  – Inleiding op het debat
  – Emmanuel van Lierde (Curando-stafmedewerker) gaat in gesprek met dominicanes Helen Alford (1964, Londen), voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen, raadgever bij het Dicasterie ter Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling en decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van het Angelicum, de Pauselijke Universiteit van Sint-Thomas van Aquino van de dominicanen in Rome.
  – Dankwoord door de heer Dirk lips, agemeen directeur van vzw Curando
  – ReceptieInschrijven vóór 30 augustus via inschrijving@curando.be

  De voertaal is het Engels. Er wordt geen vertaling voorzien.

 • Najaar 2023 – Lezingenreeks de Spectateur van de Leerstoel Priester Léon de Foere, KU Leuven – Lezingen: Lea Verstricht & Ilse Cornu (programma en info volgen later)
 • Voorjaar 2024 – Academic seminar) – “After the Revolution. Industrialists, Clergymen and the Quest for Social Justice (1789-1891)” – organisator: Prof. Dr. Wim Decock (programma en info volgen later)

Met bijzondere dank aan de Congregatie O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede, de initiatiefnemer en inrichter van de “Leerstoel Priester Léon de Foere” (KU Leuven).

Verslagje zie onder “Hof Bladelin vandaag – Bladelin Academy”. Klik hier.