Overige activiteiten

Op het programma:

 14 december 2023: De eerste lezing in de reeks de Spectateur 2 over “de relatie tussen kwetsbaarheid, ecologie en geloofsgemeenschappen” om 19u30 in de kapel van Hof Bladelin

 

Voorbije activiteiten:

 

23 augustus 2023: Zorgzaam (met) Erfgoed van Museum dr. Guislain en KADOC- KU Leuven

Vertelwandeling: kijk, luister en vertel mee.
Op 23 augustus 2023 van 14u 30 – 17u

In de kloostertuin van het Hof Bladelin: verbinding tussen het verleden, het heden en de toekomst.

Een gezellige namiddag met koffie en taart voor de bewoners, familie, vrienden en het personeel van de Assistentiewoningen Hof OLV Hemelvaart – Bladelin.

Wat mag je verwachten?

  • Luisterpad doorheen de tuin met getuigenissen over het zorgverleden van het Hof Bladelin
  • Vertelsessie aan de hand van oud en nieuw beeldmateriaal van het Hof Bladelin en zijn bewoners
  • Koffie en taart

Deze activiteit kadert binnen het project ‘Zorgzaam (met) Erfgoed’ van Museum dr. Guislain en KADOC – KU Leuven. Voor de proeftuin ’Zorgverhalen en Participatie’ werd samengewerkt met de VZW Curando en de VZW Gesticht de Foere rond het zorgverhaal van Hof Bladelin.

Zie www.zorgerfgoed.be voor meer info.

December 2022 – Lamoraal van Egmont, 1522-1568

Misschien herinnert u uit uw lessen ‘Geschiedenis’ dat Lamoraal van Egmont samen met zijn vriend Graaf van Hoorne op de Brusselse markt werd geëxecuteerd, in opdracht van de Spaanse hertog van Alva.

Graaf Lamoraal van Egmont heeft een speciale band met het Hof Bladelin . Het Hof was immers de woonplaats van Francesca van Luxemburg die huwde met Jan IV, Graaf van Egmont. Uit dit huwelijk werd in november 1522 de kleine Lamoraal van Egmont geboren.

Hij bracht zijn jeugdjaren in Brugge door tot hij als page naar Spanje vertrok en aan het hof van Filips II een militaire opleiding kreeg en het zelfs tot ‘generaal’ schopte. Maar voorheen verbleef Lamoraal van Egmont tijdens zijn jongste levensjaren beslist enige jaren in Brugge bij zijn moeder in Hof Bladelin. Daar werd in 1530 een extra vleugel aan het complex bijgebouwd. Lamoraal II, de tweede zoon van Lamoraal I, leefde overigens ook in Brugge en stierf er in 1617.

Inmiddels was in de 16de eeuw Luther opgestaan en kende zijn “protestantisme haar hoogdagen in o.m. de Nederlanden. Zo werden kerken en beelden tijdens de ‘beeldenstorm‘ vernietigd.

Lamoraal I veroordeelde deze destructies en zwoer trouw aan de Spaanse koning Filips II terwijl hij de ”inquisitie’ door Graaf van ALva- probeerde te milderen.

Opgepakt en door de ‘Bloedraad’ werd hij veroordeeld en in 1568 in Brussel onthoofd. Dit werd het begin van de 80-jarige oorlog en de aanzet tot de scheiding der Nederlanden.

Naar aanleiding van zijn 500ste verjaardag pakte Hof Bladelin uit met een historische evocatie rond Lamoraal van Egmont.