De Congregatie

Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede

In 1816 richtte priester Leo de Foere in het Hof Miraumont, gelegen naast het Hof Bladelin, een kantschool op. Om die te leiden, stichtte hij een nieuwe kloostergemeenschap: de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Tegen 1829 nam de kantschool het hele Hof Miraumont in, terwijl de zustercongregatie zich vestigde in het Hof Bladelin.

De Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart begon in 1816 met zeven zusters en groeide snel. Van 1820 tot de sluiting in 1883 bestuurde de congregatie de Meisjesstedeschool voor arme weesmeisjes aan de Nieuwe Gentweg in Brugge. Vijf zusters verhuisden vanuit het moederklooster naar deze locatie en vormden een kleine communiteit met een eigen overste. In 1884 verhuisden ze naar de Paalstraat en namen daar de leiding over de meisjesschool School Louisa-Maria. Deze school groeide uit tot de secundaire afdeling Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, geleid door zuster Gabriëlle Claeys van 1945 tot 1981. In 1962 verhuisde het instituut naar Sint-Andries-Brugge en trad in 1979 toe tot de scholengroep Sint-Lodewijk Brugge.

Door de afname van intredes in kloosters in de tweede helft van de vorige eeuw, vonden er verschillende reorganisaties plaats binnen zustercongregaties. De congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart sloot zich in 1954 aan bij de zusters Apostolinnen van Brugge. In 1964 fuseerde deze groep met de grotere congregatie van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede. Deze congregatie had, net als de anderen, een traditie van onderwijs voor kansarme kinderen en bejaardenzorg. Sindsdien vormen de zusters van het Hof Bladelin een communiteit van de congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede.

Voor de geschiedenis van de congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede moeten we even terug naar 1688. Ignatius De Plancke, de lokale pastoor, stichtte er samen met Elisabeth Van Hulle een eerste kleine gemeenschap, de ‘Verghaederinghe van Gheestelycke Dochters’, die zich toelegde op het spinnen. Het zogeheten Spinhuis legde meteen ook de basis voor de grote apostolaatswerken: christelijke opvoeding en onderwijs, zieken- en bejaardenzorg.

In 1799, tijdens de Franse overheersing, moesten de overste en 27 medezusters het klooster verlaten. Ze mochten niet meer samenwonen, maar bleven in contact en werkten voor de gemeenschap. Het spinhuis stond te koop en huisvestte een bataljon soldaten. Het Concordaat van 1801 tussen paus Pius VII en Napoleon bracht hoop. In 1803 kon Catharina ’t Kindt het grootste deel van het Spinhuis terugkopen en trok er iets later met zes medezusters in. Ze installeerden naast spinnenwielen ook weefgetouwen voor hun levensonderhoud en om de armen te helpen.

In 1835 werd de regel van de zusters goedgekeurd en een jaar later was de congregatie bij koninklijk besluit een rechtspersoonlijkheid. Onder impuls van pastoor Carolus Doom, geestelijk directeur van de zusters, werd het oude Spinhuis verbouwd en uitgebreid. De zusters kozen voor de professie en op 21 november 1844 legden ze de drie geloften af en namen ze een kloosternaam aan. Na een proeftijd van twee jaar werd de congregatie in 1846 definitief erkend.

Na de grote fusie in 1964, waarbij ook de congregaties van de zusters toegewijd aan Vincentius a Paulo toetreden, richtte de congregatie zich in Hof Bladelin op bejaardenzorg. In 1949 werd het Hof Miraumont vervangen door een nieuwbouw als rusthuis. Het Hof Bladelin werd grondig gerestaureerd en de etages werden omgebouwd tot seniorenappartementen. In het overige deel van het historische pand bleven de zusters wonen.

In 1997 lieten de zusters het bejaardentehuis en de seniorenflats uit 1949 afbreken vanwege de onaangepaste infrastructuur. De bewoners verhuisden naar het nieuwe woonzorgcentrum Herdershove in Sint-Pieters-Brugge. Op de oude locatie tussen de Naaldenstraat en de Sint-Jakobsstraat bouwde de congregatie 31 moderne serviceflats, die in oktober 2002 openden. Deze residentie, Hof Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en Hof Bladelin, wordt beheerd door vzw Curando, die zich expliciet laat inspireren door de spiritualiteit van de zusters.

Terwijl zuster Christianne De Craene, algemeen overste, en kanunnik Patrick Degrieck, algemeen directeur, de aanzet gaven tot de ontsluiting van het historische pand, nam de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën in 2023 het initiatief om het Hof Bladelin verder te laten functioneren als kloosterhuis.

Zusters van het Onbevlekt Hart van Maria van Kongolo

De Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede leidde vanaf 1962 een missiepost in Mufunga, gelegen in het bisdom Kongolo in Katanga, Democratische Republiek Congo. In 2003 werd de missiepost overgedragen aan de plaatselijke congregatie van de zusters van Kongolo. Twintig jaar later kondigden zuster Christianne, algemeen overste van de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede, en zuster Clémentine, algemeen overste van de Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria van Kongolo (CimKo), aan dat er drie zusters van Kongolo naar Brugge zouden komen.

Sindsdien vormen de drie zusters een gemeenschap in het Hof Bladelin, waarmee de traditie van het kloosterhuis wordt voortgezet. Ze hebben de eerste verdieping boven de historische zalen tot hun beschikking, en op de tweede verdieping komt een moderne kloosterwoning. De Spaanse vleugel, een uitbreiding uit de tijd van Françoise van Egmont, blijft voor intern gebruik gereserveerd. De Congolese zusters, gehuisvest in Hof Bladelin, vallen onder hun eigen bisschop van Kongolo. Dankzij het werk van vzw Curando Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede hebben zij een baan en inkomen, waarmee ze hun medezusters in Kongolo steunen.

Dit initiatief is mogelijk gemaakt door de samenwerking in de geest van de congregatie, met bijzondere dank aan de vzw Vrienden van Mufunga en speciaal aan de voorzitter, Ignaas Buyck, wiens contacten met de zusters van Kongolo cruciaal waren.

Leerstoel Priester Léon de Foere

In 2018 stelde de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede de Leerstoel Priester Léon de Foere in aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Dit initiatief kwam van algemeen overste, zuster Christianne De Craene, en algemeen directeur, kanunnik Patrick Degrieck. Prof. dr. Wim Vandewiele is de huidige titularis.

De leerstoel richt zich op wetenschappelijk onderwijs en onderzoek om de religieuze en spirituele erfenis van de congregatie te bewaren en bevorderen. Er is speciale aandacht voor armoede, de samenleving, de toekomst van religieuze gemeenschappen en apostolische werken. Het doel is te onderzoeken hoe zowel klassieke als nieuwe vormen van religieus leven kunnen bijdragen aan vitale, innovatieve en duurzame toekomstperspectieven voor het religieuze gemeenschapsleven en de apostolische werken.

Bijzondere aandacht gaat naar de sociale leer van de rooms-katholieke kerk en de christelijke zorg voor zorgvragers en werknemers in apostolische werken. Door de band tussen de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede en het bisdom Brugge, kan samenwerking met het opleidings- en vormingshuis van het bisdom gezocht worden.

De leerstoel wil daarnaast, vanuit een opbouwende en kritische houding, kerkelijke en maatschappelijke thema’s agenderen, verbreden en verdiepen. Dit gebeurt via vormingssessies en (twee)jaarlijkse publicaties in de nieuwe reeks De Spectateur (zie ‘Publicatie’ blz. 10).

Bladelin Academy

De Bladelin Academy, een initiatief van de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede, organiseert in het Historical House Hof Bladelin academische evenementen over kerk, geloof en samenleving. Ze maken complexe thema’s toegankelijk voor het publiek en richten zich op kerkelijke dienstbaarheid, lekenengagement, christelijke inspiratie in de zorgsector en de joods-christelijke dialoog.

De Bladelin Academy is een samenwerkingsverband tussen de zusters van de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede, de Leerstoel Priester Léon de Foere (KU Leuven), vzw Curando en prof. dr. Wim Decock, verbonden aan de UC Louvain.

Werkgroep Priester Leon de Foeres Geest

Deze werkgroep zet zich samen met jonge muzikanten in om jaarlijks op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, een concert aan te bieden ten voordele van armoede in Brugge. Ze schenken de inkomsten integraal aan het vicariaat van de diakonie van het bisdom.

Scroll naar boven